ZOEnergy | Bedrijven in Amsterdam-Zuidoost slaan handen ineen voor duurzaamheid
711
post-template-default,single,single-post,postid-711,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Bedrijven in Amsterdam-Zuidoost slaan handen ineen voor duurzaamheid

AMSTERDAM – Bedrijven en lokale organisaties in Amsterdam-Zuidoost gaan verregaand samenwerken om grote stappen te kunnen maken op het gebied van duurzaamheid. Dat is de uitkomst van Zuidoost Duurzaam, een bijeenkomst in de Amsterdam Arena met tientallen middelgrote en grote bedrijven.

 

 

Het stadsdeel moet een voorbeeld worden op het gebied van onder meer alternatieve energiebronnen en circulaire economie. De komende maanden werken gemeente, bedrijven en andere organisaties in Zuidoost samen aan een gezamenlijk plan dat in juni zal worden gepresenteerd.

Veel bedrijven in Amsterdam-Zuidoost hebben zich inmiddels aangesloten bij initiatieven op het gebied van duurzaamheid. In Zuidoost Circulair werken onder meer TNO, het AMC, ING, Nuon en Suez samen aan een lokale biovergister waarmee GFT- en keukenafval van bedrijven en instellingen lokaal kan worden omgezet in energie.

Bineke Posthumus van Zuidoost Circulair: ‘We hebben uitgerekend dat alleen al het verwerken van appelklokhuizen uit Amsterdam Zuid-Oost op dit moment 27 duizend autokilometers kost om naar de biovergister te rijden. Het zou enorm schelen als we GFT-afval lokaal tot energie kunnen verwerken.’

Ook de Amsterdamse Zoncoalitie is actief in Amsterdam-Zuidoost. Dit samenwerkingsverband van energiebedrijven, leveranciers van zonnepanelen en energiecoöperaties benadert gezamenlijk bedrijven met grote daken om snel en goedkoop het aantal zonnepanelen uit te breiden.

Maike van Grootel van de Zoncoalitie hield de aanwezige bedrijven in de Amsterdam Arena voor dat hun gezamenlijke dakoppervlak groot genoeg was voor 65 duizend panelen. ‘Als jullie dat doen, zou het een verdubbeling van het aantal panelen in de stad Amsterdam betekenen.’ Vele aanwezige bedrijven hebben besloten om de zoncoalitie uit te nodigen een quick scan te maken om te kijken of hun dak geschikt is.

Amsterdam-Zuidoost krijgt een eigen lokale, en maatschappelijk verankerde duurzaamheidsorganisatie: ZOEnergy. In dit publiek-private initiatief werken onder meer Arcadis, Alliander, DNV GL, TNO, Engie en de gemeente Amsterdam samen. Mattijs Maris van het initiatief: ‘Het komend jaar gaat ZOEnergy verschillende projecten ontwikkelen in het stadsdeel, waaronder een lokale zonneveld en een project op het gebied van het terugwinnen van warmte uit douchewater.’

Saskia Beer, directeur van ZO!City, ziet duurzaamheid als logisch onderdeel van de integrale gebiedsontwikkeling. Hun online community platform zal actief worden ingezet om de initiatieven verder te brengen in samenwerking met de verschillende spelers in het gebied.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.